Lámavé nechtové platničky – čo robiť?

Lámavé nechtové platničky – čo robiť?

Sú vaše nechty krehké, matné a pomaly rastú? Poradíme vám, ako sa s takýmito problémami popasovať!

Mnoho ľudí verí, že vzhľad nechtov naznačuje zdravie tela a že silné a hladké nechty znamenajú vynikajúce zdravie. Tupé, skreslené a krehké zase naznačujú choroby a minerálne nedostatky. V prípade krehkosti nechtov a nadmernej krehkosti je prvou reakciou hľadanie perorálnych prípravkov na spevnenie nechtovej platničky. Potom zvyčajne dôjde k sklamaniu, že necht sa napriek prijímaniu vitamínov a minerálov nemení, je krehký a stále spôsobuje veľa problémov.

Príčiny krehkosti nechtových platničiek?

Najbežnejšie príčiny ovplyvňujúce lámavosť a lámavosť nechtových platničiek sú: nesprávna starostlivosť, ošetrenia spôsobujúce vysušenie a poškodenie nechtu, opakované použitie hybridných lakov bez toho, aby sa venovala pozornosť stavu nechtovej platničky a čas strávený regeneráciou nechtov, zvyk mechanicky odstraňovať hybridné laky ich odlupovaním od nechtovej platničky, ako aj kontakt s látkami dráždiacimi a poškodzujúcimi nechty v profesionálnych i domácich podmienkach. Užívanie určitých liekov (napríklad derivátov vitamínu A používaných na liečbu silného akné) môže prispieť k lámavosti nechtov. Náhla krehkosť nechtových platničiek, zmena ich farby a prítomnosť subungválnej keratózy môžu naznačovať mykózu. Nesprávnu stravu možno tiež spomenúť ako faktor, ktorý môže mať vplyv na krehkosť nechtových platničiek.

Všetky tieto faktory môžu spôsobiť krehkosť nechtovej platničky, nechty sú krátke, rýchlo sa lámu, štiepia a mäknú. Proces keratinizácie nechtov spočíva v pomalom zmiznutí živých bunkových organel (jadro, cytoplazma) a v ukladaní nerozpustných proteínov keratínu. Keratinizované bunky sú usporiadané do dlaždičkového vzoru a ich väzby by mali byť silné, čo zaručuje ich tesné priľnutie a hladký vzhľad nechtov. V situáciách opakovaného poškodenia nechtovej platničky a vplyvu vonkajších faktorov je narušená priľnavosť jej vrstiev a vedie ku krehkosti, lámavosti a žiadnemu viditeľnému rastu.

Čo robiť, keď je necht krehký?

  • Mali by ste vylúčiť všetky faktory, ktoré môžu mať vplyv na poškodenie nechtovej platničky, a chrániť nechty pred vplyvom nepriaznivých vonkajších faktorov
  • Niekoľko týždňov sa odporúča opustiť kozmetické procedúry, ktoré môžu dodatočne poškodiť nechtovú platničku. Počas tejto doby by ste mali naniesť kondicionéry, ktoré posilnia priľnavosť vrstiev nechtov a vytvrdia keratín. Za týmto účelom stojí za to siahnuť po kondicionéroch s diamantmi, tekutým keratínom, vápnikom a kolagénom (kondicionér DIAMOND). Už po niekoľkých týždňoch používania tejto kozmetiky bude nechtová platnička hladšia, lesklejšia a prestane sa lámať v distálnej časti.
  • Nechty oslabuje aj acetón, ktorý je súčasťou mnohých odlakovačov. Preto, ak zistíte, že nechtové platničky sú krehké, stojí za to zvoliť si odličovače, ktoré túto zložku neobsahujú a vždy nezabudnite nechty umyť vodou a po umytí laku na nechty naniesť olej alebo tužidlo.
  • Ak bojujete s lámavými nechtami, dávajte pozor na typ pilníkov, ktoré používate. Najlepšie je zvoliť jemné, sklenené alebo papierové, aby sa distálne vrstvy nechtu „neroztrhli“. Tieto pilníky zalepia okraj nechtu a zabránia jeho štiepeniu. Odporúča sa jednosmerné pilovanie a použitie špeciálnych povrchov na leštenie nechtov.

Diéta a správny vzhľad taniera

V prípade krehkosti nechtových platničiek by ste sa mali starať o zdravú výživu bohatú na vitamíny a mikroelementy. Denné menu by malo obsahovať výrobky obsahujúce bielkoviny, ako je syr, mlieko a chudé mäso. Dôležitým minerálom podporujúcim tvrdnutie nechtovej platničky je kremík, ktorý nájdeme napríklad v celozrnnom obilnom chlebe, prasličke poľnej a žihľave. Môžete sa živiť doplnkami obsahujúcimi túto zložku. Na stav nechtov majú pozitívny vplyv aj výrobky obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny, ako je olivový olej, orechy a morské ryby.

Diéta je dôležitá pre vzhľad pokožky, vlasov a nechtov, ale nemôže nahradiť každodennú starostlivosť, použitie špeciálnych kondicionérov na vytvrdenie keratínu a zvýšenie pevnosti priľnavosti bezcitných vrstiev nechtov. Vrchné vrstvy nechtu sú mŕtve, preto už nie sú zásobované žiadnymi výživnými látkami, a preto najrýchlejšie zlepšenie ich štruktúry možno dosiahnuť iba aplikáciou vhodnej kozmetiky určenej na regeneráciu nechtovej platničky.

Súvisiace produkty